Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

A bonchidai Bánffy-kastély helyreállításán munkálkodó Transylvania Trust Alapítvány idén is, 2019. augusztus 4 - 17. illetve 18 - 31. között megszervezi Bonchidán az Épített-örökség helyreállító szakmai tábort, amelyre szívesen várja az érdeklődők jelentkezését.

Az Alapítvány 2001 óta szervez épített-örökség helyreállító szakképzést, azzal a céllal, hogy orvosolja a műemlékvédelem területén fellépő szakember- és szakképzett munkáshiányt. Eddig 26 ország (többek között Románia, Magyarország, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, stb.) több mint 2500 képviselője vett részt a programban.

Kinek szól a program?

A szervezők főleg építész, építőmérnök, tájépítész, régész és művészettörténész hallgatók jelentkezését várják, akik gyakorlati tapasztalatot kívánnak szerezni a műemlékvédelem területén. A program ugyanakkor a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak is szól, viszont egyéb érdeklődők is jelentkezhetnek.

Miért érdemes részt venni a táborban?

A kéthetes program során a résztvevők:

  • külföldi és romániai szakemberektől sajátíthatják el a helyreállítás alapelveit és módszereit, illetve a gyakorlati képzésben részesülnek a műhelytevékenységek során,
  • aktívan részt vehetnek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában,
  • találkozhatnak egyéb, a műemlékvédelemmel kapcsolatos szakmai háttérrel rendelkező (jövendőbeli) szakemberekkel, tapasztalatot cserélhetnek és bővíthetik saját ismereteiket,
  • alaposabban megismerkedhetnek a kolozsvári és környéken található épített örökséggel a szakmai kirándulás, valamint a két hét közötti szabad nap során.

A hallgatók oklevelet kapnak, amelyet egyetemi szakmai gyakorlatként is elfogadnak.

A képzés szerkezete

  • Elméleti oktatás az első napon. A meghívott hazai és külföldi tanárok előadásait szinkrontolmács fordítja román, magyar és angol nyelvre.
  • Gyakorlati oktatás a következő műhelyek egyikében: 

        1.  Kőművesség, boltozat helyreállítás és faldiszítő technikák (a fresco, a secco, sgraffito, stukkó, marmorino)

        2. Kőfaragás (csak a második modulban)

        3. Ácsmunkák, hagyományos asztalosság és régi bútorok restaurálása

  • Szakmai kirándulás, amely során a résztvevők megismerkedhetnek a környékbeli műemlékekkel.

Jelentkezés

Jelentkezni e-mailben, kitöltve és elküldve a mellékelt űrlapot címre, vagy az online regisztrációs űrlap segítségével lehet.
Megjegyzés: a rendelkezésre álló helyek száma korlátozott.

A részvételi díj 250 euró/személy/modul (az összeg a hallgatók oktatási-, szállás- és étkeztetési költségeinek fedezéséhez való hozzájárulást jelenti).

Bejelentkezési határidő: 2019. március 31.

A képzésekkel és tevékenységeinkkel kapcsolatos további részletekért kérjük, írjon az címre.

 

Tisztelettel,

BERKI Tímea
Programigazgató
Transylvania Trust Alapítvány

AVRAM Adela Luiza
Ügyvezető igazgató
Transylvania Trust Alapítvány